
Domače jabolko carskega okusa
Cesarica Marija Terezija je po obdobju velike lakote v 18. stoletju ukazala okoli domačij zasaditi čim več različnega sadnega drevja in tako pospešila razvoj različnih sort sadja. V 19. stoletju so tako na Štajerskem začeli saditi avtohtono sorto carjevič. Naši predniki so sadili danes imenovane »stare sorte« jablan kot travniške nasade, jablanove drevorede ob cestah in poteh ter na kmečka dvorišča in v okolici domov. Uporabljali so sveža, za ozimnico, jabolčnik ali sok.
V naših sadovnjakih sadimo sorto carjevič že od naših začetkov. Nasade te stare sorte redno obnavljamo in tako ohranjamo dediščino starih avtohtonih sort.
Carjevič je domače jabolko žlahtnega okusa in lepega videza. V skledi je odličen okras domače mize. Plodovi so srednje drobni, sploščeno okroglasti, povrhnjica je gladka. Jabolka dozorijo v sredini septembra. Osnovna barva je svetlo rumena, pokrivajo pa jo značilna "rdeča lička". Meso je rumenkastobelo, sočno, srednje čvrsto, sladkokiselkasto. V navadni kleti zdrži nekaj mesecev, zato je primerno za ozimnico do zgodnje pomladi. Zaradi svojega žlahtnega okusa in vonja jabolka carjevič uporabljajo tudi v sodobni kulinariki.
Dobavljivost
Pakiranje: v lastni kartonski embalaži, neto cca 5,5 kg.
Prodajna sezona: v omejenih količinah od oktobra do marca.