• Domov
  • O nas
  • Ponudba
  • Kakovost
  • Uporabno
  • Novice
  • Zaposlitev
  • Kontakt
  • Povpraševanje
  • Veleprodaja
  • Jabolka
  • Sadne sadike
  • Marmeladice
  • Darilni boni

Uporabno

  • Domov
  • Uporabno

Sladice z jabolki

POLNOZRNATA JABOLČNA PITA
(velikost pekača 30 x 40 cm, temp. peke 180 C, čas peke 40 minut )

Testo za podlago in prekrivanje
200 g masla
100 g medu
150 g (3) jajc
150 g skute
      malo soli
600 g moke, polnozrnate pšenične
   7 g pecilnega praška, lupina polovice male limone

Iz sestavin zamesimo gladko testo, ki počiva 1 uro, pokrito. Testo razdelimo na 2 enaka dela Enega zvaljamo v  velikosti pekača in ga položimo vanj. Tanko namažemo z marelično marmelado. Nadevamo nadev in ga lepo izravnamo. Po nadevu prekrijemo zvaljan drugi del testa tako, da ga prej navijemo na valjar.
 nadev
1,2 kg jabolk, olupimo in naribamo
150 g rozin
  50 g mletih mandeljnov ali orehov
  50 g medu
 Sok 1 limone, malo cimeta
Prekrito testo prebodemo, namažemo z rumenjakom in povlečemo z vilicami. Posipamo z grobo narezanimi orehi ali mandljevimi lističi. Pečemo. Zrežemo ohlajeno, najbolje naslednji dan .

AJDOVA JABOLČNA TORTA
(velikost pekača 26 cm, 16 - 20 kosov)

Masa za biskvit
250 g masla
120 g rjavega sladkorja
120 g (6) rumenjakov
180 g (6) beljakov
200 g mletih mandeljnov
250 g naribanih jabolk
250 g ajdove moke
  10 g pecilnega praška, 10 g vanilina, 1 g soli
Priprava:
Mehko maslo in sladkor penasto stepemo in dodajamo rumenjake. Beljake stepemo s sladkorjem v čvrst sneg. Masi združimo in dodamo ostale surovine. Zmes nadevamo v tortni obroč, izravnamo in pečemo pri 180 °C, 45 minut.
Nadev: 250 g brusnične marmelade
Izdelava torte
Biskvit dobro ohladimo, razrežemo na tretjine, namažemo z marmelado.
Torto obmažemo v celoti s prekuhano brusnično marmelado.
Serviramo jo s stepeno sladko smetano.                                   


POLNJENA JABOLKA

Potrebujemo
2 kg jabolk (12 - 14 kosov) zlati delišes, enake velikosti - olupimo jih in jim v sredini odstranimo peščišče.
1,2 kg sladkorja  pomešamo z 1,5 l vode, dodamo sok 1 limone in zavremo .
V sladki raztopini počasi  kuhamo jabolka, da se omehčajo. Če jih kuhamo predolgo nam lahko razpadejo. Jabolka poberemo s penovko iz vroče sladkorne raztopine in jih nadevamo na pladenj ter ohladimo .Ohladimo tudi tekočino. V izdolbeno sredino jabolk nadevamo nadev.

Nadev :150 g fino mletih orehov
               50 g mletih lešnikov
               50 g mletih mandeljnov
                   1 vanilja, nastrgana lupina polovice limone
Dodamo še po potrebi malo tekočine od kuhanja jabolk, da je nadev mehak in ga lahko brizgamo v sredino jabolka. Na vrhu nabrizgamo rozeto s stepeno sladko smetano, ki jo okrasimo z grozdnimi jagodami.

Okras :  350 g stepene sladke smetane,
                14 rdečih grozdnih jagod
Serviramo vsako jabolko posebej, tako, da prilijemo malo hladnega sirupa od kuhanja jabolk.
Vedno serviramo hladno.


JABOLČNI CMOKI IZ PEČICE

(Recept zadošča za 12 cmokov. Merilo je jogurtni lonček)

Nadev
6 sladko-kislih jabolk
0,5 skodelice sladkorja
0,25 žličke mletega cimeta
0,25 žličke mletega muškatnega oreščka
50 g masla
Sirup
2 skodelici sladkorja
0,25 žličke mletega cimeta
0,25 žličke mletega muškatnega oreščka
2 skodelici vroče vode
0,25 skodelice razmehčanega masla
Testo
2,5 skodelice moke
2 žlički pecilnega praška
1 žlička soli
0,75 skodelice masla
0,5 skodelice mleka

Priprava: V veliko skledo presejemo moko, pecilni prašek in sol. Maslo z nožem narežemo na moko. Med mešanjem postopoma prilivamo mleko in iz vseh sestavin z rokami zgnetemo mehko testo. Na rahlo pomokani delovni površini testo zvaljamo v 3 mm debel pravokotnik. Testo s kolescem razrežemo na kvadrate z 12 cm dolgimi stranicami.
Maslo stopimo v kozici. Sladkor, cimet in muškatni orešek stresemo v skodelico in premešamo. Jabolka operemo in jih razrežemo na krhlje. Odstranimo peclje, muhe in peške. Na vsak kvadrat testa položimo 3 ali 4 jabolčne krhlje, ki jih potresemo z 2 žličkama sladkorne mešanice in pokapamo z maslom. Robove testa navlažimo z vodo. Iz testa oblikujemo culice in robove testa dobro stisnemo skupaj.
Namastimo plitek pekač in vanj postavimo cmoke približno 2,5 cm narazen. Vklopimo pečico in jo naravnamo na 190 °C.

Pripravimo sirup: v skledi zmešamo sladkor, cimet, muškatni orešek, vročo vodo in maslo. Mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Sirup polijemo prek cmokov.
Cmoke pečemo v ogreti pečici od 35 do 45 minut, da se zlato rjavo zapečejo. Pečene cmoke preložimo na servirni krožnik in postrežemo še vroče. Zraven ponudimo stepeno smetano ali sladoled.

FRANCOSKA JABOLČNA PITA Z MANDELJNI ALI OREHI
Francoska jabolčna pita, ki jo lahko za sladek začetek dneva ponudimo za zajtrk skupaj z močno črno kavo.

Sladko krhko testo za podlago
300 g pšenične moke
200 g hladnega masla
100 g sladkorja
1 ščepec soli

Sladko krhko testo ima le tri osnovne sestavine: sladkor, maslo in moko. Razmerje med njimi je 1 : 2 : 3. Čim več je maščobe, tem bolj krhko bo testo. Krhko testo vedno pripravljamo brez pecilnega praška, če želimo, mu lahko dodamo jajce.

Priprava
Moko presejemo v skledo in posolimo. Na sredini naredimo jamico in vanjo vsujemo sladkor. Maslo narežemo na kosmiče (kocke) in jih potresemo po moki.
S konicami prstov hitro in rahlo vgnetemo maščobo v moko ter pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Pokapljamo jo z mrzlo vodo in rahlo pomešamo. S hladnimi rokami vse hitro pregnetemo v gladko testo.
Narejeno testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v folijo in shranimo v hladilnik za eno uro.
Nasveti
Krhko testo čim manj gnetemo, ker sicer postane trdo, ko je pečeno.
Ker je v testu že dovolj maščobe, nam pekača ni treba namastiti.
Če bomo iz krhkega testa pripravljali drobno pecivo, uporabimo sladkor v prahu.
Krhko testo se med valjanjem segreva in mehča, vendar mu ne smemo dodajati moke, ker bi s tem pokvarili njegovo teksturo. Če imamo težave z oblikovanjem, ga za nekaj časa shranimo v hladilnik.

Za pito zvaljamo testo v pekač v debelini pol centimetra. Približno potrebujemo
350 g sladkega krhkega testa.
Nanj namažemo nadev iz:
115 g omehčanega masla
115 g sladkorja v prahu
    2 veliki jajci
115 g mletih mandljev ali orehov
  25 g moke
Po nadevu položimo olupljena in narezana jabolka.
Jabolka najprej narežemo in jih dvignemo z nožem, oblikujemo pahljačo in jo tako položimo, potisnemo v nadev kot kaže slika. Uporabimo bolj kiselkasta jabolka.

Zavremo 4 - 6 žlic mareličnega džema ali marmelade, 1 žlico vode in ju med mešanjem segrejemo, nato pa mešanico skozi sito pretlačimo v manjšo skodelico. Polovico džema s čopičem namažemo na jabolka. Pito pečemo v ogreti pečici 45 minut oziroma tako dolgo, da testo pozlati, jabolka pa začno rahlo rjaveti.
Ko je pita pečena, preostali džem ponovno pogrejemo in z njim premažemo jabolka. Pita naj se malo ohladi, nato pa jo narežemo na manjše koščke, serviramo na krožnike in postrežemo gostom.


KVAŠENI JABOLČNI ZAVITEK

(Temp . peke  180 C,čas peke 40 minut)   

Kvašeno - vlečeno testo
600  g moke - gladke
  50  g kvasa
2,5  dl toplega mleka, po potrebi ga še dodamo
 2 jajci, malo soli
Iz sestavin pripravimo nežno, ne preveč trdo kvasno testo. Na toplem, pokrito vzhaja najmanj pol ure .
Nato ga razvaljamo in razvlečemo po pomokanem prtu, nekoliko osušimo in pokapljamo z maslom.
Jabolčni nadev
1,5 kg jabolk, olupimo in grobo naribamo
  100 g sladkorja, cimet , limonina lupina, 2 vanilina, 100 g mletih orehov
Sestavine premešamo in jih nadevamo po polovici testa , ki smo ga pokapljali s tekočim  maslom.
S prtom zvijemo zvitek, ga prerežemo čez polovico in  položimo na pomaščen pekač. Premažemo z mešanico jajca in smetane in pustimo pol ure vzhajati. Pečemo in toplega serviramo.
 

JABOLČNA PITA

(Pekač v velikosti 30 x 40 cm, temp. peke 180 C, čas peke 45 minut)

Krhko testo
500 g moke gladke
  12 g pecilnega praška (1)
  12 g vanilina (1)
225 g sladkorja v prahu
155 g masla
    2 jajci, malo mleka
Zgnetemo testo, pustimo 30 minut, da se spočije. Polovico testa razvaljamo v pekač z robom. Tanko premažemo dno z marelično marmelado in nadevamo nadev.
Preko nadeva zvaljamo ostanek testa in premažemo z jajcem. Lahko oblikujemo mrežo ali testo naribamo. Če ga naribamo, ga moramo prej močno ohladiti.
Nadev
1,50 kg olupljenih in naribanih ali drobno narezanih  jabolk
  120 g sladkorja
  100 g mletih orehov, lupina polovice limone,2 vanilina



SOČNA JABOLČNA PITA

(za pekač 30 x 40 cm)
                                           
Krhko testo
300 g moke
100 g sladkorja v prahu
200 g masla
2 rumenjaka, 2 žlički pecilnega praška
Zamesimo testo, ki počiva pol ure. Razvaljamo ga v pekač in prekrijemo z jabolki ali drugim sadjem in pečemo 20 minut na 180C. Nato sadje prelijemo s prelivom:
Preliv
2 kisli smetana,100 g sladkorja, 2 rumenjaka, 2 vanilina, sneg iz 4 beljakov
Pečemo še 20 minut na 190 C.  


KVAŠENI JABOLČNI ŠTRUKLJI

Vzhajano testo za kuhane jabolčne štruklje
Kvasni nastavek
1dl dl toplega mleka
30  g kvasa
1    žlica sladkorja
1    žlička moke
Zmes premešamo in pustimo na toplem, da vzhaja.
Testo
500 g moke
250 g toplega mleka, 1 žličko soli, 3 žlice raztopljenega masla
V skledi vmešamo mleko, sol, maslo, polovico moke in kvasni nastavek. Stepamo nekaj minut. Nato stresemo testo na desko in s preostalo moko vgnetemo v testo. Testo prekrijemo s skledo in pustimo, da vzhaja. Vzhajanega na tanko razvajamo, namažemo s poljubnim nadevom in tesno zvijemo. Z ročajem kuhalnice narežemo kose dolge 6-7 cm in jih pustimo vzhajati. Nato jih vsujemo v vrelo vodo in kuhamo 15 minut. Kuhane naložimo na krožnik, prerežemo in zabelimo s prepraženimi drobtinami. Serviramo tople. Lahko jih kuhamo tudi v foliji, ki jo prej namastimo.

Jabolčni nadev
4 srednje debela jabolka
1 pest mletih orehov
2 pesti na maslu prepraženih drobtin
3 drobno zrezane suhe fige, ščep cimeta, 1 žlička limonine lupine, 2 žlici sladkorja, 1 pest rozin, 1 žlica ruma
Jabolka olupimo in naribamo, dodamo orehe, drobtine, fige, cimet, limonino lupinico, sladkor, rozine in rum. Premešamo in potrosimo po testu.


JABOLČNI  OCVRTKI

8 večjih jabolk  olupimo in odstranimo peščišče.
Narežemo na 1,5 cm debele kolobarje, pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo.

Testo za cvrtje
220  g moke
3 rumenjake, 5 beljakov in 50 g sladkorja stepemo v sneg
2,5  dl mleka
2 jedilne žlice ruma ali vinskega žganja
5 g soli , 1 vanilin
ščep pecilnega praška

Priprava testa: gladko premešamo mleko, rumenjake, rum, sol, vanilin in na koncu dodamo presejano moko s pecilnim praškom ter stepen sneg. Zmes ne sme dolgo stati. Jabolčne rezine rahlo posujemo z moko.
V zmes potopimo rezine jabolk in jih ocvremo v vročem olju  na 170  C. Ko zarumenijo, jih
odcedimo na mreži in posipamo s sladkorjem v prahu, ki smo mu dodali vanilin in malo cimeta.


JABOLČNI NARASTEK
za 30 porcij

Potrebujemo
     1 l mleka
 200 g zdroba
   50 g masla
    1 zavitek vanilja, naribana lupina ½ limone
    8 rumenjakov
    8 beljakov, 160 g sladkorja
1200 g jabolk,  cimet
Izdelava
Mleko, maslo, vaniljo in limonino lupino kuhamo. Zakuhamo zdrob, da se zmes zgosti.
Rumenjake stepamo s pol sladkorja in jih dodamo v kuhani zdrob. Beljake stepamo z drugo polovico sladkorja in dodamo v zdrob. Jabolka olupimo, izdolbemo sredino in jih narežemo na rezine. Posipamo s sladkorjem in cimetom.
Pekač namažemo  z maslom, posipamo z moko in vanj nadevamo 1/3 zdrobove zmesi, poravnamo in naložimo polovico jabolk. Prekrijemo z drugo tretjino zdrobove zmesi, naložimo še jabolka. To pokrijemo še  s preostalo zdrobovo maso.
Pečemo, da dobi narastek rumeno barvo ( 30 min na 180°C). Pečen narastek narežemo na večje kocke in jih serviramo v skodelici z vaniljinim  prelivom.

PEČENI JABOLČNI OCVIRKOV ŠTRUKELJ

Testo
300 g moke
1 žlička soli
1 beljak
  30 g masti
180 g mlačne vode
Zgnetemo testo in ga pokrijemo s posodo, da se spočije. Testo razvaljamo, raztegnemo, namažemo z oljem in potresemo s sesekljanimi, ogretimi, drobnimi ocvirki. Potresemo še nekoliko drobtin.
Po testu nadevamo 6 olupljenih in na listke narezanih jabolk. Posipamo še nekoliko sladkorja v prahu in cimeta. Testo zvijemo, spečemo.  Pečeni štrukelj poševno narežemo in serviramo še toplega.


JABOLČNI ZAVITEK IZ VLEČENEGA TESTA

Vlečeno testo
350 g gladke moke
    1 rumenjak, 10 g soli, 40 cl olja
Mlačna voda za zames po potrebi, da testo ni pretrdo ali premehko. Trše testo bo dalj časa počivalo.
Moko presejemo, vanjo napravimo jamico in dodamo sol, jajce in olje. Prilivamo mlačno vodo in dobro zgnetemo testo, da je primerne trdote in lepo povezano. Testo pokrijemo z mokro servieto ali polivinilom in ga pustimo počivati najmanj pol ure. Lahko ga premažemo z oljem, da se ne posuši na površini.

Nadev
3 kg jabolk očistimo in naribamo na tanke rezine
200 g sladkorja, 15 g mletega cimeta, limonina lupina, vanilin
100 g mletih orehov
200 g finih krušnih drobtin  prepražimo na 200 g masla in ohladimo
100 g rozin
150 g masla raztopljenega za škropljenje po testu in premaz pred peko

Testo položimo na pomokan velik laneni prt, ga nekoliko razvaljamo in razvlečemo v tanko plast.Robove testa tanko razvlečemo ali porežemo. Testo se naj malo osuši.
Po površini testa pokapljamo raztopljeno maslo - približno 150 g. Nadev premešamo in naložimo do polovice testa.  Pričnemo zavijati  po delu nadeva. Pomagamo si s prtom.
Zavitek položimo v pomaščen pekač, namažemo z ostankom masla, kislo smetano, jajcem in pečemo pri 190 – 200 C, 35-40 minut. Serviramo vročega, posipamo s sladkorjem v prahu kamor smo dodali vanilin za boljšo aromo.

KORUZNA POGAČA S SKUTO IN JABOLKI
 ( premer 50 cm )                                                  

Testo
200 g koruzne moke, slan krop za parjenje moke
200 g pšenične moke
15 g kvasa
mlačno mleko za mesitev

Nadev
500 g skute
    4 debelejša jabolka
2 žlici sladkorja
3 dl kisle smetane
100 g sladkorja, malo soli
Zamesimo testo - koruzno moko poparimo, ohladimo, dodamo pšenično moko, vzhajan kvas in mleko po potrebi, da dobimo mehko testo. Testo vzhaja. Nato ga razvajamo in nadevamo z nadevom. Robove zavihamo.  Na vrhu prelijemo smetano in pečemo pri 200°C.

JABOLČNO - SKUTNA OGNJIŠČNICA
okrogla s premerom 50 cm

Kvašeno testo za podlago
500 g moke
  25 g kvasa                                                       
260 g mleka
    8 g soli

Nadev
500 g skute
200 g kisle smetane
80 g sladkorja-premešamo
300 g naribanih jabolk, 50 g grobo mletih orehov, cimet
Premaz
2 jajca, sladkor - žvrkljamo

Priprava
Zamesimo mehko kvašeno testo. Počiva 30 minut, nato ga premesimo,  ponovno počiva še 40 minut .Testo raztegnemo preko loparja ali čez okrogli pekač v debelini 1,5 cm .Nadevamo skutni nadev in po njem nadevamo še jabolka ali mlete orehe .
Čez nadev zavihamo robove testa proti sredini za 2-3 cm .Vse premažemo s stepenim, sladkim  jajcem in pečemo na 190-200 C približno 40 minut.
                

JABOLČNA ALI MARELIČNA  ALI SLIVOVA POGAČA
premer 50 cm

Kvašeno testo za 2 pogači
200 g toplega mleka (dodamo po potrebi)
  24 g kvasa
400 g moke
 40 g sladkorja
 40 g rumenjakov (2)
vanilin, limona 

  40 g masla
    4 g soli

Iz sestavin zgnetemo  kvašeno testo in ga pustimo počivati 30 minut. Testo razvajamo v namaščeni, okrogli  pekač v debelini 5 mm in prebodemo. Testo namažemo s tekočim maslom. Posipamo z mletimi lešniki ali orehi.

Sadni nadev
1,5 kg izpečkanih polovic jabolk, sliv ali marelic
  100 g sladkorja
      2 vanilina
      1 žlica cimeta
   100 g piškotnih drobtin
    100 g rozin
Jabolka, marelice ali slive narežemo na večje krhlje, odstranimo koščice in jih poševno polagamo po celotni površini testa tako, da je lupina sadja na testu. Namesto sadja, lahko uporabimo tudi marmelade, ki jih namažemo toliko, da se testo ne vidi. Pomešamo sladkor, vanilin, cimet, drobtine in oprane rozine ter enakomerno posipamo po naloženem sadju.
Nato posipamo še zdrobljeno testo in spečemo.
Pogača nima zavihka preko sadja. Le rob nekoliko dvignemo.
Posipamo z drobljencem , ki ga pripravimo iz:
160 g moke
160 g grobega sladkorja
130 g masla
Iz sestavin za drobljenec zgnetemo testo in ga ohladimo ter nato nadrobimo po sadju.
Pogača nato vzhaja do polovice pri 27-30°C, pečemo 20 minut pri 200°C.

PEČENA JABOLKA

Cela kisla jabolka operemo, izdolbemo sredico in jih ne lupimo. Sredico napolnimo z nadevom iz mešanice rjavega sladkorja, rozin, mletih orehov, malo kardamoma ali cimeta, malo vanilije. Na vrhu dodamo še dober košček masla.
S strani jabolka okrog in okrog zarežemo, da se pri peki lupina dvigne.
Jabolka pečamo na 200 C, 30 minut. Serviramo jih še vroča, s hladno jajčno kremo.

Jajčna krema:1/2 l mleka, 3 rumenjake, 3 – 4 žlice sladkorja, vanilin, malo kardamoma
Rumenjake in sladkor stepamo in nanje prilijemo vrelo mleko, dodamo okuse, nalijemo v vrč in hranimo v hladilniku ter uporabimo pri serviranju.
                                                        

Pošljite povpraševanje

ALI nas pokličite na: +386 (0)3 713 67 00

Prodajalna jabolk in drevesnica
Mirosan

Kasaze 95
3301 Petrovče
Slovenija

T: +386 (0)3 713 67 10

Odpiralni čas:
ponedeljek - petek: 8-17 h
sobota: 8-12 h

Prodajalna jabolk in drevesnica
Podružnica Kamnik

Ekslerjeva ulica 8
1241 Kamnik
Slovenija

T: +386 (0)1 831 19 59

Odpiralni čas (jesen, pomlad):
ponedeljek - petek : 8-17 h
sobota: 8-12 h

Odpiralni čas (zima):
ponedeljek - petek : 8-17 h
sobota: 8-12 h

Poletje: ZAPRTO

Menu

  • O nas
  • Vizija
  • Kakovost
  • Novice
  • Ostala ponudba
  • Kontakt
  • Povpraševanje

Aktualna ponudba

  • Jabolka
  • Sadne sadike
  • Marmeladice

 

Sledite nam na facebooku:

Copyright © Mirosan d.o.o. Vse pravice pridržane.